Alleen op afspraak: tel: 06 13632494 / 076 5811631
of mail: info@massage-teteringen.nl


Home » Chinli®-Tuina

Chinli®-Tuina

Chinli®-Tuina, Chinese lichaamsmassage

Chinli®-Tuina massages stimuleren en reguleren het meridiaan-systeem waardoor de energie- en bloeddoorstroming in balans wordt gebracht zodat blokkades worden opgeheven. Meridianen zijn kanalen waardoor Qi (energie), bloed, voedingsstoffen en informatie stromen. Blokkades in dit systeem veroorzaken, volgens de Chinese Geneeskunde, ziektes en geestelijke onbalans. Door Chinli®-Tuina massages komen lichaam en geest weer in balans. Daarnaast verbetert Tuina ook het zelfgenezend vermogen van het lichaam en verdrijft het gifstoffen uit het lichaam.

 

Binnen de Chinese geneeskunde wordt er o.a. gebruik gemaakt van de Vijf Elementen. Mensen hebben een enorme verbinding met de natuur. De Vijf Elementen (Water, Hout, Vuur, Aarde, Metaal) zijn een manier om de natuur te beschrijven. In de natuur zijn deze vijf energieën geassocieerd met een seizoen en bij mensen zijn ze geassocieerd met lichaamsorganen, energie (Qi), meridianen en emoties.

Chinese Element Hout (groen) – Hout heeft water nodig om te groeien. Het hout element geeft aan: iemand die het met iedereen het beste voor heeft, maar die er niet altijd in slaagt te doen wat hij/zij zich heeft voorgenomen. Hout brengt vuur voort. Groen, Lente, Zuur, Zien, Wind, galblaas/lever.

Kenmerken Houtmens:

Expansief, gezellig, sociaal, zinnelijk, vruchtbaar, heeft verbeelding, is creatief, idealistisch, meelevend.

Chinese Element Vuur (rood) – Vuur staat voor de zomer, droogte en stof. Vuur brengt aarde voort. Rood, zomer, bitter, smaak, hitte, hart/dunne darm-pericard/drievoudige warmer.

Kenmerken Vuurmens:

Hartstochtelijk, gepassioneerd, sprankelend, dynamisch, vitaal, leiderschapskenmerken en agressief. Dit element behelst een vurig type. Iemand die zijn/haar doel najaagt zonder veel rekening te houden met anderen.

Chinese Element Aarde (geel) – Aarde stelt de gelijkheid tussen begin en einde voor. Verzorgen en verstikken. Aarde brengt metaal voort. Geel, nazomer, zoet, tast, vocht, maag/milt-pancreas.

Kenmerken Aardemens:

Eerlijk, vlijtig, zich inspannen, stabiel, praktisch, betrouwbaar, behoedzaam, tobben. Een aarde type heeft hoge idealen, hij/zij is zelfbewust en over het algemeen heel redelijk, maar kan soms ook erg koppig zijn.

Chinese Element Metaal (wit) – Metaal staat voor de herfst. Metaal brengt water voort. Wit, herfst, scherp, reuk, droogte, long/dikke darm.

Kenmerken Metaalmens:

Communiceren, melancholie, nostalgie, concentratie, wilskracht. Dit element staat voor een zekere hardheid en de neiging om risico’s te nemen. Een metaal type wil het beste en komt vaak op voor mensen die het minder goed hebben of minder goed bedeeld zijn.
Chinese Element Water (blauw) – Water brengt dingen altijd in beweging, verandert aldoor. Water brengt hout voort. Blauw, winter, zout, gehoor, kou, blaas/nier.

Kenmerken Watermens:

Neemt alles op, erg gevoelig, prikkelbaar, vriendelijk, sympathiek, overdenkend, overtuigingskracht. Het element water zorgt voor idealen en dromen, maar kan ook voor teveel illusies en te weinig realisme zorgen.